Yrttitarhassa voit kasvattaa monipuolisesti erilaisia taimia. Joko olet kokeillut esimerkiksi wasabinlehtiä?
Hanna Marttinen
Johanna Viheraho
1. Hyödynnä itäneet valkosipulit
Päästä valkosipulit versoamaan muiden taimien tavoin.
Hanna Marttinen
Jos haluat nauttia nopeasti satoa, sujauta itämään lähteneet valkosipulinkynnet multaan suippopää ylöspäin. Vihreää versoa pilkistää ruukusta muutamassa viikossa.
Anna verson kasvaa 10–15 cm:n mittaiseksi. Leikkaa valkosipulille maistuvia vihreitä versoja suoraan leivän päälle tai ruokia maustamaan.
2. Kylvä wasabinlehtiä vokkia varten
Wasabin taimista saa voimakasta makua vaikkapa salaattiin.
Hanna Marttinen
Keittiön ikkunan äärellä voi kasvattaa wasabia muiden taimien tapaan. Kotioloissa ei kuitenkaan pääse nauttimaan juurta, vaan wasabin taimesta napsitaan voimakkaan makuisia lehtiä salaattiin tai vokkiruokiin.
Ruukkusatoa saa myös valkosipulinversoja kasvattamalla. Kastelukannu ja ruukku Cilla’s, keramiikka-astia Tokyokan.
3. Järjestele siemenet
Pieni siemen on melkoinen voimapesä.
Hanna Marttinen
Pienessä siemenessä piilee paljon kasvuvoimaa. Keramiikkavadeissa on mangoldin, japaninkaalin, pavun, krassin, pinaatin, basilikan ja sokeriherneen siemeniä.
Kerää kaikki tarvikkeet, siemenet, nimilaput, ruukut ja multa, esille kylvöjä varten. Keramiikkavadit Tokyokan.
4. Kasvata helposti omaa superfoodia
Taimitarhan superwood on lehtikaali.
Hanna Marttinen
Lehtikaali on helposti kasvatettavaa superfoodia. Kylvä siemenet taimiruukkuihin tai suoraan avomaalle. Siemenet itävät kevään viileydessäkin.
Muutaman viikon esikasvatus sisätiloissa antaa kuitenkin vauhtia kasvuun. Kouli eli siirrä pienet taimet jatkokasvatukseen suuriin ruukkuihin, viljelylaatikkoon tai avomaalle.
5. Luo paikka taimille ikkunalle
Taimet tulevat hyvin toimeen vaikkapa ikkunalaudalla.
Hanna Marttinen
Siemenkylvöihin ja taimikasvatukseen ei aina tarvita kasvihuonetta tai edes puutarhaa. Valoisan ikkunan äärellä siemenet ja taimet saavat kasvustartin.
Kauniita ruukkuja, käsintehtyjä keramiikka-astioita ja metallivateja kelpaa pitää esillä. Keramiikka-astiat Tuias ja Tokyokan, ruukut Garden Living, Uashmaman esiliina ja metallikastelukannu Cilla’s.
6. Älä unohda nopsakasvuista pinaattia tarhastasi
Pinaatti kasvaa nopeaa vauhtia.
Hanna Marttinen
Kippari-Kallen voimakasvi, pinaatti, on nopeakasvuinen. Sujauta pinaatinsiemenet multaan ruukkuun, parvekelaatikkoon tai viljelylaatikkoon.
Pidä kylvös tasaisen kosteana ja kastele säännöllisesti jatkossakin. Pinaatti kukkii herkästi, jos se kärsii kuivuudesta.
7. Mintusta makua juomiin
Jos mojito tai minttutee on mieleesi, kasvata minttua.
Hanna Marttinen
Aineksia mojitoon tai minttuteehen saat kasvattamalla minttua pistokkaista. Ruokakaupasta ostetusta mintuntaimesta voit leikata pistokkaita ja laittaa niitä veteen juurtumaan. Leikkaa veitsellä lehtihangan alapuolelta varsi poikki ja poista alimpia lehtiä.
Juuret alkavat kasvaa parissa viikossa, jonka jälkeen voit istuttaa pistokkaat multaan. Lasipullot ovat kirpputorilta.
8. Ruohosipulia ruukusta lautaselle
Ruohosipuli sopii taimitarhaan erinomaisesti.
Hanna Marttinen
Kylvä ruukkuun ruohosipulia. Sen versoja voi leikata ruukusta lautaselle tai siirtää taimen keittiötarhan viljelylaatikoihin tai suureen ruukkuun kasvamaan. Ruukku ja Uashmaman esiliina Cilla’s.
9. Muista kylvää myös korianteria
Nopeakasvuinen korianteri kuuluu ehdottomasti monipuoliseen taimitarhaan.
Hanna Marttinen
Korianteri kasvaa nopeasti ja sitä kannattaakin kylvää useita kertoja kasvukauden aikana. Jos korianteri alkaa kukkia, voi sen valkoisia kukkia hyödyntää ruoanlaitossa. Loppukesällä kannattaa osa kukista jättää kehittymään siemeniksi, jotka kerätään talteen.
Pieniltä ruskeilta pippureilta näyttävät siemenet ovat täynnä makua. Ne voit jauhaa morttelissa ja käyttää esimerkiksi intialaisten ruokien mausteena.
10. Tee lasikuvuista minikasvihuoneita
Taimet viihtyvät myös lasikupujen alla.
Hanna Marttinen
Suuren kuvun alla kasvaa malabarinpinaatti, joka pääsee säiden lämmettyä pihalle köynnöstukeen. Pienessä kuvussa avomaankurkku odottaa vahvistumista ja pääsyä viljelylaatikkoon. Keraamiseen pulloon voit laskea vettä hapettumaan ja kaataa sitä tarpeen mukaan taimille tai viherkasveille.
Keittiön kasvivalikoimaan sopii myös aloe, jolla voit lievittää pienen palovamman poltetta. Lasikuvut ja pieni pöytä Boknäs, kotimaisesta savesta valmistettu ruukku Udumbara ja keraaminen pullo Tokyokan.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2